Experts in onderwijsadvies met leertechnologie

EDI voor ‘instromers’

Blended EduSerie voor instromende leerkrachten

Expertdocent: EDI-gecertificeerde docent van Expertis

Expliciete Directe Instructie

primair onderwijs

blended leren

Over de expertdocent

 

 

De expertdocent van deze EduSerie is een gecertificeerde EDI-docent van Expertis.

Ben jij net begonnen op een school waar wordt gewerkt met Expliciete Directe Instructie, oftewel EDI? Dan kun je via de EduSerie EDI voor ‘instromers’ in korte tijd kennismaken met de kern van EDI, zodat je moeiteloos aan kunt sluiten bij de rest van jouw team. Via een combinatietraining waarbij je zowel online leert als tijdens een studiebijeenkomst, oefen je met verschillende EDI-technieken, zoals het beurtenbakje en wisbordjes.

De EduSerie EDI voor ‘instromers’ biedt niet alleen kennisoverdracht, maar is tevens een vaardigheidstraining. Na afronding van de EduSerie ben je in staat op volwaardig mee te draaien binnen het team van EDI-leerkrachten op jouw school.

Online leren en studiemiddag
De EduSerie EDI voor ‘instromers’ bestaat uit een online training met opdrachten aan de hand van EduTalks van Marcel Schmeier. Dit gedeelte voer je, samen met een collega óf individueel, uit op een moment dat het jou schikt.

Tijdens een studiebijeenkomst van een middag leer je de fijne kneepjes van Explicite Directe Instructie en oefen je met de verschillende technieken. Deze studiebijeenkomst vindt plaats bij Expertis in Amersfoort. De groep bestaat uit maximaal 20 deelnemers, waardoor interactie en persoonlijke aandacht gewaarborgd zijn.

Het boek als basis
Door de opdrachten in de online omgeving maak je je de kennis uit het boek Expliciete Directe Instructie: tips en technieken voor een goede les stapsgewijs eigen. Het boek is een absolute onderwijsbestseller. Leerkrachten, intern begeleiders en directeuren waarderen het boek vanwege de praktische toepasbaarheid in de dagelijkse praktijk van het klaslokaal. Wetenschappers roemen het boek om de grondige theoretische onderbouwing en de verbinding met het dagelijkse werk van leerkrachten.

Gecertificeerde docent
De blended training EDI voor ‘instromers’ is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de EDI-experts van Expertis. Zij verzorgen tevens de online feedback en de studiemiddag die deel uitmaakt van het traject.

 

voor instromende leraren
individuele training & teamtraining
online: 17 uur & studiebijeenkomst: 3 uur
afronden: binnen 6 maanden
cursusniveau: MBO+ – WO
certificaat bij afronding

Kenmerken van de EduSerie

Kennis

De EduSerie EDI voor ‘instromers’ bestaat uit een digitale training met opdrachten aan de hand van EduTalks (videocolleges) van Marcel Schmeier. Dit gedeelte voer je, samen met een collega óf individueel, uit op een moment dat het jou schikt binnen de online leeromgeving van Eduseries. Je leert hoe je goede instructie geeft en actieve betrokkenheid van leerlingen bij de inhoud van je lessen kunt stimuleren. Van de docent krijg je online persoonlijke feedback op essentiële opdrachten.

reflectie

Daarnaast leer je tijdens een bijeenkomst van één middag de fijne kneepjes van Expliciete Directe Instructie en oefen je met de verschillende technieken. Deze studiebijeenkomst vindt plaats bij Expertis in Amersfoort.
De groep bestaat uit maximaal 20 deelnemers, waardoor interactie en persoonlijke aandacht gewaarborgd zijn.

toepassing

De EduSerie EDI voor ‘instromers’ biedt niet alleen kennisoverdracht, maar is tevens een vaardigheidstraining. Na afronding van de EduSerie ben je in staat op volwaardig mee te draaien binnen het team van EDI-leerkrachten op jouw school.

Praktische informatie

LERAREN

De EduSerie is bedoeld voor instromende leerkrachten in het (speciaal) basisonderwijs, van wie de collega’s al een cursus EDI hebben gevolgd en met EDI werken. 
Aan deze cursus kunnen ook ib’ers, leraren, besturen en post-hbo docenten deelnemen.
Wij raden aan om de cursus samen met een collega te volgen zodat jullie samen kunnen reflecteren op het geleerde.

Het uitgangsniveau is MBO+- en HBO-niveau.

SCHOLEN

Scholen/stichtingen voor (speciaal) basisonderwijs kunnen de EduSerie ook als teamtraining inzetten. Vanaf tien deelnemende leerkrachten kan de studiebijeenkomst op school plaatsvinden. De datum en het tijdstip wordt dan in overleg bepaald.

Scholen nemen contact met ons op voor meer informatie en een offerte op maat.

BLENDED LEREN

Als leraar neem je individueel deel aan het online gedeelte van de EduSerie. Je beslist dus zelf waar, wanneer en hoe snel je leert.

Je krijgt een half jaar toegang tot jouw persoonlijke online leeromgeving van de cursus. Je kunt in die periode zo vaak als je wilt filmjes terugkijken of inhoud opnieuw bekijken.

STUDIEMATERIAAL

Iedere deelnemer schaft zelf het boek Expliciete Directe Instructie. Tips en technieken voor een goede les (Uitgeverij Pica) aan.

STUDIEBIJEENKOMST

Na het doorlopen van het eerste gedeelte van de online scholing is er een bijeenkomst van één middag. Daar reflecteer je met de andere deelnemers en de docent op wat je hebt geleerd. Je leert de fijne kneepjes van Expliciete Directe Instructie en oefent met de verschillende technieken. Deze studiebijeenkomst vindt plaats bij Expertis in Amersfoort.
De groep bestaat uit maximaal 20 deelnemers, waardoor interactie en persoonlijke aandacht gewaarborgd zijn.

INVESTERING

Kosten
Deelname aan de EduSerie kost € 250,- inclusief btw per persoon. De cursusgroep bestaat uit maximaal 20 deelnemers.
Scholen die interesse hebben in een teamtraining, kunnen een offerte opvragen. Wij bespreken graag in een persoonlijk gesprek de wensen en mogelijkheden voor jullie school.

Studiebelasting
De studiebelasting van het online gedeelte, dat bestaat uit zes modules, is 17 uur. De studiebijeenkomst duurt 3 uur.

AFRONDING

Iedere deelnemer ontvangt na afronding van het traject een persoonlijk certificaat van deelname.

De EduSerie is gecertificeerd door Registerleraar voor 20 RU.

 

Over het boek Expliciete Directe Instructie. Tips en technieken voor een goede les

Expliciete Directe Instructie (EDI) is een bewezen aanpak om de leseffectiviteit te verhogen en te zorgen voor succeservaringen en betere leerprestaties bij alle leerlingen. De vrouw of man voor de klas is daarbij de sleutel tot succes.

EDI geeft de leerkracht het gereedschap om met alle leerlingen in het primair onderwijs de leerdoelen te bereiken. Door kwalitatief goede instructie en leerlingen actief te betrekken bij de inhoud van de lessen, wordt er een grote mate van betrokkenheid gerealiseerd, nemen gedragsproblemen af en neemt de leerwinst toe.

EDI brengt leerlingen stapsgewijs naar beheersing van de leerdoelen en laat hen zo succes ervaren. Alle leerlingen worden betrokken en doen actief mee in de les. In dit boek vertalen de auteurs bewezen onderwijskundige theorieën naar een concreet en helder stappenplan om EDI te implementeren in de dagelijkse onderwijspraktijk. De tips en technieken zijn toepasbaar van kleuters tot volwasseneducatie.

Om de inhoud perfect te laten aansluiten op de specifiek Nederlandse en Vlaamse onderwijssituatie, is het boek grondig bewerkt door onderwijsadviseur Marcel Schmeier en voorzien van herkenbare voorbeelden.

‘Dit boek heeft de eerder zeldzame kwaliteit om theorie en praktijk op een onnavolgbare manier met elkaar te verenigen. Een uitzonderlijk werk dat zowel de leerkracht als een goede didactiek in hun waarde herstelt.’

Lieven Coppens

op Nieuwsbriefleren.be

Klaar om te beginnen?

Neem contact met ons op, of bestel direct!